Cuma, Kasım 17, 2006

sevdiğim şarkıyı yarım kestim, aklıma gelen düşünceleri toplamak istedim

işte ortaya karışık bir şeyler:

"gen bencildir" adlı kitabı okuduğum zaman altında yatan gerçeği kabullenmiştim, dna'mız kendini bizim ile koruyor ve tek istediği hayatta kalmak ve bir sonraki nesile geçebilmek. insanların hayyat kalma - survival - davranışlarını açıklıyor bu ama açıklamadığı bir şey var: o zaman neden kadınlar ikinci sınıf muamelesi görüyorlar? üremenin ve soyu devam ettirmenin tek seçeneği kadınlarken, onlar eziliyor, pazarlanıyor ve ölüyorlar. hatta doğdukları anda yok sayılıyorlar. erkek çocuk dünyaya getirmek çoğu yerde, hindistan, afrika ve hatta amerika da, annenin dileği oluyor. kadın bile çocuğu erkek olsun diye dua ediyor, nedeni ailesinden alacağı övünç mü yoksa kız olursa başına gelecekleri bilmesi ve onu şimdiden korumak istemesi mi?

özellikle bilimin ilerlemesi hangisini ortaya çıkaracak acaba: kadınların sadece erkek doğurmalarını sağlamak mı yoksa kadınların "erkeksiz" doğurmalarını sağlamak mı? birincisi olursayı anlatan"beatrice'ten sonraki birinci yüzyıl"daki hikaye sonunda anladığımız, başarılı bir roman değil ama insanı düşünmeye itiyor, ilk başta erkek doğurmanın müthiş gururu ile 20 yıl kadar dünyayı sardığı ve sonunda ortaya çıkan nesilin "kadınsızlıktan" dolayı fazla sertleşmesi sonucu vahşi ve kanlı olayların sonucu olarak kadının gene bir meta gibi kullanılması. değişen bir durum yok.

ama eğer ikincisi olursa, yani kadınlar erkeklere ihtiyaç duymazlarsa, işte bu fikir bende daha iyimser senaryolar ortaya çıkarıyor. seçme şansı bize geçicek, hoş şu anda da bizde, doğum kontrol ile esasında üremek veya ürememek elimizde. ama peki gene de kadını neden eziyorlar ve kadın neden sesini azçık çıkarıyor? doğrusu gerçekten bilmiyorum, belki çevre faktörü, aile kurma isteği, küçüklükten işlenmiş "erkeksiz olmaz, önce baba sonra koca sahip olur" düşüncesi... ama illaki üremek isteyip ve bunu yapacak bir "sprem" bulamayınca, bunu kendin yaratınca erkek ne işe yarıyacak? bu sperm bankası ile aynı şey değil, sonuçta sperm bankasında "erkek" seçiyorsunuz gene, burada ise "kendi spermini kendin yarat" olan bir kuruluş var.

iyimser senaryolardan birini yazıcam, iyice oturup planladıktan sonra.

Hiç yorum yok: